Aproximació històrica a la Fira de Calella i l'Alt Maresme
El llarg camí recorregut per la Fira de Calella i l’Alt Maresme durant els seus 40 anys d’història i l’èxit aconseguit any rere any són la millor carta de presentació de la fira més important de l’Alt Maresme, que en els darrers anys ha rebut diverses distincions, com ara el Premi a la innovació de les Fires de Catalunya (anys 2006 i 2014) i la Menció especial a la Innovació, rebudes per part de la Generalitat de Catalunya els anys 2009, 2010 i 2012. Així mateix, Fira de Calella actualment forma part de la Junta Directiva de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), exemple del paper central que juga Fira de Calella en el panorama firal català.
La visió de futur que Fira de Calella i el seu comitè organitzador tenen del món firal i la importància i la repercussió que té per al municipi, són dos dels puntals que la converteixen en una de les capitals firals de Catalunya. Fira de Calella no només és un punt de trobada on es reuneixen anualment els elements més representatius de la cultura, les tradicions i els costums catalans, sinó en una mostra amb projecció internacional, com ho demostra l’interès i repercussió dels darrers monogràfics (Mèxic, Escòcia, Àsia, Itàlia, Xile, etc.).
Cada edició de la Fira esdevé un nou repte. La Fira de Calella i l'Alt Maresme ha treballat sempre amb l'objectiu d'establir un lligam entre la manifestació de productes típics de la cultura catalana com ara els vins, els embotits, els formatges i l'artesania i el saber popular, apropant-los a la realitat cultural de les comarques de Catalunya. Per tant, tradició, folklore i cultura popular han anat lligats a aquesta fira, que alhora ha intentat complementar amb innovació, creació i disseny.
Molt enrere queda ja la visita que l'Ajuntament de Balsareny va fer a la nostra població en la primera edició de la nostra fira l'any 1981. Des d’aquella primera edició en la qual es va comptar amb un total de 26 expositors, vinguts d'arreu de Catalunya, i una superfície d'ocupació d'uns 1.600 m2, s’ha passat a tenir al voltant de 130 expositors i uns 20.000 m2 de superfície en les darreres edicions. Tot un camí d’aprenentatge i superació que avui és ben visible.
En els diferents actes d'inauguració de Fira de Calella i l'Alt Maresme ens han acompanyat el president de la Generalitat de Catalunya, consellers i directors generals, entre d'altres. Altrament, hem comptat amb la figura de la ciutat convidada des de l'any 1983, entre les quals destaquem la visita d'algunes ciutats com Ripoll (1983), Olot (1984), Cardona (1985) o Valls (1986), i també amb un nou concepte d'intercanvi cultural sota la denominació “ciutat amiga”, entre els quals destaquen les visites de Burgos (1989), Los Santos de Maimona (1993) o Fraga (1994). O la més recent concepció del “monogràfic”, que l’any 2006 va representar la ciutat de Zarautz, Escòcia (2004) o el mateix Festival Àsia (2007).
Algunes de les edicions de la Fira de Calella i l'Alt Maresme varen comptar amb la presència d'un “personatge convidat”, entre els quals destaquen Lluís Llach (1990) o Avel·lí Artís Gener “Tísner” (1991).
Els darrers anys, Fira de Calella i l'Alt Maresme s'ha projectat a nivell internacional. Les visites de l'Havana (1997), Veracruz (1992), Occitània (2000), Escòcia (2004), Itàlia (2008) o Xile (2009), en són bons exemples.
Innovació, qualitat, singularitat i distinció defineixen una fira que evoluciona any rere any amb l'objectiu d'oferir una oferta renovada que alhora faci de la Fira de Calella i l'Alt Maresme una mostra oberta a tothom.
El 2014 amb la Fira dedicada al Tricentenari de 1714: 'Érem, som i serem' es va cloure el monogràfic: Catalunya les arrels d’un país únic, que al llarg de 3 anys (2012-2014) va fer un recorregut pel nostre país.
L'any 2015 la Fira va dedicar el primer d’un monogràfic que al llarg de 4 anys sota el títol “El nostre món és el món” que té com a principal objectiu mostrar el què ha representat el turisme per a la nostra societat. Concretament, en la seva primera edició el monogràfic dissenyat va voler copsar els inicis del turisme a Calella. Al 2016, l'Ajuntament de Calella va convidar a les ciutats d'Anvers, Dublín i Praga, representades a la fira a través de la seva gastronomía, cultura, tradicions i maneres de fer.
Durant el 2017 les Illes Balears van estar més aprop que mai per donar a conèixer des de Calella el seu patrimoni històric, cultural i gastronòmic a totes les persones que visitaren el recinte firal.
En l’edició de 2018, les vinyes van ser les protagonistes de la Fira. Es va comptar amb un espai eno-gastronòmic al centre de la Fira. La DO Alella va aportar la gastronomia relacionada amb el mar i la DO Costers del Segre el contrapunt de les varietats de muntanya. Així mateix, els tallers i activitats van comptar amb tastos de vins de les diferents DO participants. En la part més lúdico-festiva de la Fira, els espectacles es van relacionar amb les DO del territori català: Xarim Aresté, l’espectacle A vore, el grup Krregades de Romanços, el trio Ramon Escalé, el Cor Amics de la Unió, la companyia de circ Estampades i el còmic Toni Albà, amb el seu espectacle Audiència I-Real, van amenitzar la fira que sota el títol "Vinyes vora el mar" va oferir un viatge introspectiu a tots els visitants per endinsar-los en la cultura del vi de casa nostra.
"L'Alguer, ciutat catalana de Sardenya" va ser el monogràfic celebrat a la Fira de Calella l’any 2019, i va acollir una àmplia representació de la cultura algueresa des d'una perspectiva intergeneracional i pluridisciplinar. Un agermanament entre artistes algueresos i catalans que va comptar amb la presència de Claudio Gabriel Sanna, Meritxell Gené, Yasmin Bradi, Davide Casu, Claudia Crabuzza, Pietro Ledda, “Lo Barber” Àngel Maresca, Borja Penalba, Mireia Vives, Ignazio Chessa, amb Lo Teatrí, i el concert de Mans Manetes, entre d’altres.